Zilele trecute mi-a atras atenția o știre Agerpres care suna așa :”Cancelarul german Olaf Scholz a plecat sâmbătă intr-o vizita in China,în timpul căreia se va întâlni cu Președintele Xi Jinping,după doua opriri in orașele N Chongqing și Shanghai,relatează dpa”.
Deși in agenda politica a Cancelarului erau prevăzute abordări cu Președintele Chinei privind conflictul Rusia-Ucraina,rezulta clar ca vizita a început in primul rând cu interesul Germaniei pentru relațiile economice și comerciale bilaterale, Cancelarul fiind însoțit de mari firme economice germane,printre care Mercedes-Benz, BMW, BASF și altele, lucru ușor de înțeles deoarece China este cel mai important partener comercial al Germaniei.
Este de reamintit ca și vizita in China a Cancelarului din noiembrie 2022 a avut aceleași obiective politice declarate,dar au primat cele comerciale.
In aceeași nota de interese politice ,dar mai ales comerciale s-a înscris și vizita in China a Președintelui Franței Emmanuel Macron și a Președintelui Comisiei Europene-Ursula von der Leyen din Aprilie 2023 ,vizita pe care presa vremii a calificat-o ca “un semi-succes diplomatic,dar cu rezultate economice remarcabile”. Analizând obiectiv asemenea practici ale celor mai importante state din U.E.fata de relațiile politico-diplomatice și economice cu China,șochează faptul ca in ultimii ani Romania manifesta o reținere evidentă fata de relațiile politico-diplomatice cu China,dar ceea ce este și mai greu de înțeles ,autoritățile statului roman chiar blochează prezenta firmelor chineze in Romania și nu încurajează prezenta firmelor românești pe piata celei de a doua mare putere economica a lumii!!
Motivarea autorităților romane este ca respecta politica UE fata de China!!!!
Care politica ?
Pai Germania, Franța, Italia, Polonia, Grecia nu sunt state membre ale UE?
Și atunci ar fi încălcare a politicii UE dacă Romania le-ar urma exemplu?
Categoric NU.
Încă nu este prea târziu ca autoritățile romane sa înțeleagă ca Romania este bine sa facă ceea ce fac multe tari membre ale UE,dar și Statele Unite ale Americii, adică dialog politico-diplomatic ,dar și relații economice și comerciale cu a doua mare putere economica a lumii-CHINA.
Dr.ec.Constantin Bostina
Presedinte Asociația pentru Studii și Prognoze Economico-Sociale
(ASPES.)
Vicepreședinte Asociația Generală a Economistilor din Romania.(AGER)