Tichetele de 500 de lei pentru elevi au stârnit o adevărată revoltă în rândul părinților. Nici până acum, la 4 luni de când a început noul an școlar, banii promiși de către Ministerul Educației nu au ajuns la toți beneficiarii. Mamele și tații copiilor și-au spus nemulțumirea și pe rețelele de socializare, sătui să-și mai aștepte drepturile. Bugetul.ro vă prezintă toate detaliile!
Educația în România este gratuită, dar să îți poți trimite copilul la școală, costă! Fiecare elev are nevoie de o haină, un penar, un stilou, un caiet pentru care părintele trebuie să plătească. Dat fiind faptul că multe familii nu își permit nici măcar să le ofere copiilor nici măcar acest minim, Uniunea Europeană ne-a acordat fonduri. Ministerul Educației a primit banii și a anunțat că îi va distribui către cei care nu au posibilități, dar trebuie să aibă dreptul la o educație decentă.
În anul 2023, Ministrul Educației a dat o ordonanță prin care anunța măsuri pentru susținerea preșcolarilor și elevilor dezavantajați. Actul normativ prevede clar faptul că statul avea obligația de a livra cardurile cu cei 500 de lei în termen de 30 de zile de la începerea anului școlar 2023-2024. În fapt, nici până astăzi, 26 ianuarie, banii nu au ajuns la toți beneficiarii de drept.
Bătaie de joc la adresa părinților! Tichetele de 500 de lei, mai vin?
Conform surselor Bugetul.ro, abia după ce vacanța de iarnă s-a terminat, părinții au început să fie chemați la școală să-și ridice tichetele. Problema este următoarea: lipsa acută de comunicare între instituții, carențele grave ale sistemului au pus părinții pe drumuri, în repetate rânduri. Mulți sunt cei care s-au învoit de la muncă pentru a putea veni la școală, să primească banii, apoi au fost informați că Poșta Română NU a livrat cardurile și va mai dura câteva zile.
„E bătaie de joc! Ne-au pus pe drumuri, ne-am învoit și așteptăm tot din octombrie banii. Măcar de spuneau că n-au de gând să-i dea”, ne-a transmis tatăl unui elev din Capitală.
La începutul anului școlar, părinții au fost nevoiți să meargă la ANAF și la primărie pentru a dovedi că nu au bani. Trecând peste această umilință care ar fi putut fi verificată sistemic, ce folos mai au cei 500 de lei pentru rechizite? Acum, la 4 luni distanță, când multe magazine nici măcar nu mai comercializează penare sau caiete?
„Dacă stăteam până dădeau ei banii, eu ce făceam? Nu mai trimiteam copilul la școală? Dacă mă împrumutam și îmi puneam baza în ei? Spuneau că ne dau banii în decembrie, uite că s-a făcut ianuarie”, spune o mămică.
Revolta părinților s-a văzut clar și pe rețelele de socializare, unde sute de mămici și de tătici au întrebat, pe pagini și pe grupuri, dacă mai vin sau nu banii.
„Tichetele de 500 de lei, mai vin?”, „Ați primit banii de la stat?”, „Au intrat vouchere?”, „În alte școli au intrat banii?”, sunt doar câteva dintre formulările celor care ÎNCĂ așteaptă.
Cine trebuie să primească tichetele
În ordonanța de urgență sunt precizate două categorii de beneficiari:
Preșcolarii care îndeplinesc simultan condițiile: – au vârsta cuprinsă între 3 și 6 ani și venitul pe membru de familie de sub 633 de lei;
Elevii din învățământul preuniversitar care au familii cu venituri totale de sub 1.500 de lei, în luna iulie
Cardurile trebuie să fie livrate de Poșta Română la fiecare școală în care sunt beneficiari. În momentul în care tichetele ajung, părintele titular trebuie să meargă la unitatea de învățământ, într-un interval stabilit, pentru a semna un tabel.
Sursa: bugetul.ro