Împlinirea a 20 de ani de la aderarea la NATO şi a 75 de ani de la formarea Alianţei Nord-Atlantice reprezintă o excelentă oportunitate de reflecţie privind consolidarea rolului României în menţinerea securităţii naţionale şi regionale şi, totodată, în descurajarea şi combaterea ameninţărilor convenţionale şi hibride la adresa acesteia, a afirmat, joi, preşedintele Uniunii Ucrainenilor din România (UUR), deputatul Nicolae-Miroslav Petreţchi.
„Comunitatea ucraineană din România a participat activ şi constant la apropierea României de NATO, la crearea condiţiilor pentru atingerea standardelor şi îndeplinirea criteriilor specifice aderării, precum şi la asumarea unui rol activ de ţară membră NATO, într-o regiune cu permanente convulsii geopolitice. Mai mult, comunitatea ucraineană din România va sprijini întotdeauna, fără rezerve, politicile publice care vizează consolidarea rolului României ca ţară membră UE şi NATO, fiind în egală măsură nu doar un contributor relevant la crearea şi aplicarea acestor politici publice, dar şi un beneficiar direct al lor”, a subliniat deputatul minorităţilor naţionale, într-un comunicat de presă.
Reprezentantul în Parlament al UUR a evidenţiat că rolul comunităţii ucrainene din România în facilitarea parcursului euroatlantic al Kievului poate fi „extrem de relevant” în actualul context geopolitic. „Comunitatea ucraineană din România reprezintă un model de integrare a unei comunităţi etnice în viaţa statală care poate fi replicat în Ucraina europeană şi euroatlantică şi, în acelaşi timp, un model de conduită a acesteia privind participarea sa la politicile publice privind consolidarea rolului şi poziţiei României în UE şi NATO”, a transmis Petreţchi.
„Comunitatea ucraineană din România a fost şi va rămâne o veritabilă punte de legătură a opţiunii europene şi euroatlantice, a opţiunii libere pentru libertate şi democraţie, opţiune care a devenit una constituţională şi ireversibilă în Ucraina. Suntem la fel de convinşi că argumentele şi lobby-ul României, alăturate altor ţări relevante ale Alianţei, vor crea premisele pozitive pentru noi decizii mature şi responsabile ale Alianţei în ceea ce priveşte consolidarea dispozitivului de descurajare şi apărare pe flancul estic şi, totodată, demersul Ucrainei de aderare la NATO. Consolidarea apărării pe flancul estic nu trebuie să obosească în Alianţă şi în capitalele ei. Împotriva agresiunii externe, ne consolidăm coeziunea. Vedem numeroase şi credibile semne ale angajamentelor partenerilor şi aliaţilor noştri pentru asigurarea securităţii şi apărării colective pe flancul estic, conform obligaţiilor prevăzute în Tratat. Aceste semne sporesc constant, de la multiplicarea şi diversificarea prezenţei militare aliate la dezvoltarea infrastructurii militare naţionale. Este nevoie de o diplomaţie naţională pro-activă, care să ţină la nivel credibil ridicat aceste angajamente în orice scenariu de evoluţie a războiului din regiune”, a adăugat deputatul.
Acesta a menţionat că „liniştea” că aliaţii vor apăra orice centimetru de teritoriu NATO trebuie dublată permanent cu preocuparea îndeplinirii integrale a temelor „de casă”.
Sursa: Agerpres