Germania nu este suficient de mare pentru a compensa diferența în cazul în care Statele Unite nu reușesc să livreze arme Ucrainei, a declarat miercuri cancelarul Olaf Scholz înaintea unei călătorii la Washington, scrie Reuters.
„Acesta este, cred, pericolul real cu care ne confruntăm în prezent”, a spus el.
Între timp, Casa Albă se concentrează pe obținerea unui pachet de ajutor pentru Ucraina prin Congresul SUA, a declarat miercuri consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, adăugând că nu există un „plan B”, scrie Financial Times.
„Credem că încă putem și vom oferi ajutor pentru Ucraina”, a declarat Sullivan reporterilor în timpul unei conferințe de presă comune cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Acesta din urmă a declarat că este vital ca Congresul SUA să fie de acord cu continuarea sprijinului pentru Ucraina în viitorul apropiat, adăugând că NATO nu vede „nicio amenințare iminentă împotriva vreunui aliat al NATO”.
„Trebuie să ne susținem sprijinul și aceasta este o responsabilitate pentru toți aliații”, a declarat Stoltenberg.
Pe de altă parte, Administrația Biden rămâne încrezătoare că poate obține aprobarea Congresului pentru ajutorul acordat Kievului, a declarat Jake Sullivan, după ce un proiect de lege bipartizan privind imigrația și sprijinul pentru Ucraina a fost torpilat săptămâna aceasta de republicanii din Camera Reprezentanților, scrie Bloomberg.
„Intenționăm pe deplin să conducem până în punctul în care acest pachet să treacă atât de Senat, cât și de Cameră și să ajungă pe biroul președintelui pentru a fi semnat”, a declarat Sullivan reporterilor miercuri, după o întâlnire cu omologii săi din NATO la Bruxelles, alături de secretarul general al alianței militare, Jens Stoltenberg. „Până la urmă, nu există nicio alternativă la faptul că SUA să se implice”.
Iar șeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, a insistat miercuri ca Uniunea Europeană (UE) să crească rapid livrările de obuze de artilerie, indispensabile Kievului pentru a contracara atacurile ruse, informează AFP conform Agerpres.
Ministrul ucrainean, care l-a primit pe şeful diplomaţiei UE, Josep Borell, a cerut celor 27 de state membre „să semneze contracte pe termen lung cu întreprinderile” ucrainene de apărare, „să reorienteze contractele existente pentru livrare de obuze Ucrainei” şi „să crească importurile de muniţii provenite din ţări terţe”.
Dmitro Kuleba şi-a exprimat de asemenea regretul cu privire la situaţia „confuză” din SUA, unde Congresul nu reuşeşte de mai multe luni să voteze o nouă anvelopă de ajutor crucial pentru Kiev în faţa invaziei ruse.