Mugur Isărescu: „Nu văd recesiune şi nu cred că mergem în acea direcţie”

37 0

Ţara noastră nu se află în recesiune iar Bamca Naţională a României nu are o astfel de prognoză, a spus ieri guvernatorul Mugur Isărescu, în ocazia conferinţei în care a prezentat „Raportul trimestrial asupra inflaţiei”.

Isărescu a afirmat: „Investiţiile merg, consumul este în creştere, creditul şi-a revenit. Am avut o încetinire a creşterii economice, dar recesiune înseamnă câteva trimestre de scădere a Produsului Intern Brut cu cifre mari. Nu avem recesiune şi nu vedem, nu avem această prognoză. Sunt mai multe definiţii ale recesiunii – de pildă este recesiune dacă apar două trimestre cu scădere, chiar dacă uşoară, dar sper să nu ajungem nici acolo. Există o problemă legată de corecţia datelor statistice. Nu e uşor să calculezi corect cifrele statistice agregate, globale, mai pot să apară corecţii. Dar eu nu văd recesiune”.

Conform prognozelor BNR, rata anuală a inflaţiei se va menţine pe o traiectorie generală de scădere, însă ritmul dezinflaţiei este anticipat să încetinească semnificativ pe parcursul anului următor.

„Traiectoria este categoric în jos. A fost revizuită descendent pentru parcursul anului 2024 şi revenirea în intervalul ţintă la limita superioară este prognozată pentru 2025”, a spus Isărescu.

Pentru finele acestui an, BNR prognozează o inflaţie de 4,7%, faţă de 4,8% cât era prognoza anterioară, care va scădea la 3,5% la finele anului 2025, limita superioară a ţintei de inflaţie pe termen lung, de 2,5%. În ianuarie, Indicele Preţurilor de Consum s-a situat la 7,4%, de la 6,6% în luna precedentă, peste aşteptări.

„Avem două prognoze de inflaţie aproape similare, clar în jos din punctul nostru de vedere, şi cu obiectivul de a ne atinge ţinta. Bineînţeles că am discutat şi o traiectorie sau un calendar potenţial de reducere a ratei dobânzii de politică monetară. Atenţie că avem acest comportament în sus din luna ianuarie. Ne trebuie cel puţin două luni care să confirme că inflaţia vine categoric în jos. Şi să nu uităm că am adoptat această politică de a lăsa lichiditatea să fie absorbită zilnic la rata de depozit la 6%, nu la 7% (…). Şi dobânzile în piaţă, IRCC-ul de mai multă vreme, dar acum şi ROBOR-ul, se situează în jur de 6%”, a spus Mugur Isărescu.

Guvernatorul a subliniat că, prin acţiunile sale, BNR este atentă să nu înrăutăţească situaţia fiscală a ţării. „Nu cedăm din punctul de vedere al mandatului nostru, dar nu suntem nici obsesivi ca să împingem inflaţia în jos cu orice cost şi să creăm o problemă fiscală şi mai mare decât avem. Recunoaştem că avem o problemă fiscală majoră ca ţară, care se duce şi în deficitul extern, care este cel mai mare din regiune. Probabil că abordarea realistă este să reducem, să asigurăm gradual această consolidare fiscală”.

Conform unor studii ale BNR, în intervalul 2021-2022-2023, ţara noastră a avut cea mai scăzută inflaţie din regiune, în comparaţie cu cea din Cehia, Polonia şi Ungaria.

„Din punctul de vedere al creşterii economice, într-adevăr, n-am sărit calul. Dar am evitat recesiunea. Calibrăm politica monetară de aşa manieră încât, împreună cu Guvernul să evităm intrarea economiei în recesiune. Pentru că avem o problemă fiscală grea. Deficite germene mari iar dintre cele patru ţări, România are situaţia fiscală cea mai dificilă. O recesiune ar face această situaţie şi mai grea”, a afirmat Isărescu.

Coform guvernatorului, pieţele continuă să ne penalizeze din cauza deficitelor şi, în special, din cauza deficitului fiscal, care este cel mai mare din zonă. „Investitorii văd dificultatea cu care România reuşeşte să reducă acest deficit. Este o rezistenţă şi pe partea de creştere a veniturilor, deci de impozitare, dar şi pe partea de scădere a cheltuielilor. În continuare avem cea mai mare primă de risc”, a spus Isărescu.

Întrebat de jurnalişti dacă mai candidează pentru un nou mandat ca guvernator al BNR, Isărescu a răspuns: „Din când în când trebuie să mă uit la buletin. Nu mai sunt tânăr, am fost odată, dar sunt totuşi mulţi ani de atunci”.

Guvernatorul a subliniat că acest lucru va fi decis de Parlament. „Nici nu depinde de mine şi n-are niciun rost să discutăm pe tema asta. Parlamentul României decide. Noi stăm până în ultima clipă, ca să ţinem frâiele şi pe urmă predăm mandatul boardului viitor, căruia îi spunem ce am făcut şi ce mai e de făcut. Noi trebuie să ne facem datoria până în ultimul moment”, a afirmat guvernatorul BNR.

Related Post

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECONOMIAZILEI.RO