Mircea Geoană: „Securitatea alimentară, energetică şi cibernetică trebuie gestionate comun între Preşedinţie şi Guvern”

37 0

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, consideră că în România, securitatea alimentară, securitatea energetică, securitate cibernetică trebuie gestionate la nivelul unui oficiu comun între Preşedinţie şi Guvern şi propune înfiinţarea unui oficiu de securitate economică, informează news.ro.

Mircea Geoană a declarat joi, în cadrul conferinţei „Agri Trade Summit 2024”, că problema securităţii economice ar trebui gestionată de către „un oficiu comun între preşedinţie şi guvern”.

„Toate ţările din Europa şi din NATO au găsit o formula instituţională pentru a adresa coerent problema securităţii economice. Din experienţa mea instituţională în România, cred că securitatea alimentară, securitatea energetică, securitatea cibernetică, securitatea lanţurilor de aprovizionare, accesul la tehnologii şi la rezerve strategice, ar trebui gestionate de o manieră coerentă la nivelul unui oficiu comun între preşedinţie şi guvern. Un oficiu de securitate economică”, a declarat Mircea Geoană.

El consideră că „a lucra separat în CSAT şi guvern este nefuncţional” şi a adăugat că „securitatea ţării este indivizibilă şi zona executivă a ţării trebuie să lucreze împreună în acest domeniu”.

În opinia sa, „în România ar trebui să încetăm să mai vorbim despre agricultură şi să începem să vorbim despre agroindustrie”.

„Agroindustria face parte dintr-un proces mai larg de renaştere industrială a României şi a suveranităţii în domeniul agroalimentar şi al energiei. În toată Europa, în America, în Canada, în ţările din Europa şi din lumea dezvoltată se vorbeşte tot mai mult despre această nevoie de a modifica modelul industrial. Agricultura este un domeniu specific, dar agroindustria face parte din modelul industrial renăscut al României noastre”, a afirmat Mircea Geoană.

În context, Secretarul General Adjunct al NATO a apreciat că „integrarea europeană a Ucrainei va crea bulversare în domeniul agriculturii”, motiv pentru care „România trebuie să fie pregătită ca interesele noastre agroindustriale să nu fie afectate”.

„De asemenea, venirea Republicii Moldova către UE este un lucru foarte bun pentru România, pentru că un spaţiu agroindustrial comun, între cele două ţări atât de apropiate, reprezintă un element pozitiv pentru ambele”, a punctat Mircea Geoană.

Related Post

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECONOMIAZILEI.RO