Ministerul Finantelor a solicitat în ultimele AGA de la Fondul Proprietatea limitarea temporară a procesului de dezinvestire, pentru a conserva portofoliul până este stabilită strategia administratorului, a declarat Alin Marius Andrieş, Secretar de stat Ministerul Finanţelor Publice în cadrul conferintei ZF Capital Market Summit.
”Administratorul (Franklin Templeton – n.red) a avut rezultate foarte bune pentru toti actionarii, inclusiv Ministerul de Finante. Am cerut să vedem care este noua viziune din partea managerului şi considerăm că este oportună oprirea dezinvestirii până cănd avem o strategie clară din partea actionarilor, cum sunt fondurile de pensii. În cadrul AGA avem pe ordinea de zi discutia privind noua viziune la FP. Vrem să conservăm portofoliul actual pentru ca actionarii să decidă viitorul în cunoştintă de cauză”.
În cee ace priveşte fondul de fonduri, de 400 milioane euro, Alin Marius Andrieş spune că a avut loc o şedintă în care aau fost discutate 3 proiecte, au fost aprobate două, de 50 milioane euro, unul dintre ele fiind integral românesc. ”Al treilea proiect este în discutii. În total sunt 12 proiecte în diferite etape de evaluare , după datele FEI. Gradul de levier, cât ar trebui să aducă fiecare la fond, depinde de proiect. Scopul acestui fond este de a umple un gol din piata, de private equity, de finantare. Exitul ar fi după 5-10 ani, deci destul de mult”.
Acesta a mai declarat Alin Marius Andrieş:
Putem dezvolta piata de capital prin colaborarea cu jucătorii din piată. Rolul nostru este să avem cadrul de reglementare primară, noi fiind promotorul legislatiei BNR sau ASF, iar politica fiscală sustine în plus dezvoltarea.
Apoi educatia financiară este esentială şi o sustinem. Emisiunle de titluri de stat sunt un alt mod de creştere a pietei de capital şi multi investitori mergând apoi şi spre alte instrumente.
Nu vom lua decizii majore în 2024 pe politica fiscală. Analizăm sistemul fiscal şi Codul Fiscal pentru a vedea dacă sunt disfunctionalităti, pentru a îmbunătăti. Nu avem acum ca propunere schimbarea modalitătii de fiscalizare a câştigurilor de pe pietele financiare.
Cei care beneficiază de anumite facilităti vor să le mentină şi altii vor să fie extinse. Anul 2024 nu va aduce nicio modificare. Dacă apare ceva în 2025 va fi cu aplicare din 2026. ASF vine cu draftul, iar Min Finantelor este promotorul.
Schimbarea raportărilor la bursă: am discutat cu ASF, cu jucătorii, au fost punctede vedere pro şi contra şi noi le centralizăm pe toate. Dar cred că s-a decis să nu se modifice modul de raportare.
Un succes ca cel de la Hidroelectrica trebuie multiplicat. Avem nevoie de multe exemple de succes pentru a crea premise pentru altele. Băncile de stat s-au dezvoltat diferit în ultimii ani. CEC Bank s-a dezvoltat organic, avem Banca de Investitii şi Dezvoltare, EximBank. Suntem deschişi, dar nu vrem să intervenim în domenii care nu tin de noi.
Majorarea de capital de la Eximbank are un rol operational, nu strategic. Listarea este o operatie strategică, pe termen lung, iar decizia trebuie să tină cont de multe elemente.
Există o strategie a dezvoltării pietei de capital, făcută de ASF, dar lucrurile depind şi de ceilalti jucători, de companii, cum văd ei dezvoltarea.
Sursa: ZF