Parcul Regele Mihai I, cunoscut de toată lumea ca Parcul Herăstrău, este cel mai întins spațiu verde destinat activităților de relaxare și agrement din Capitală. Cu o suprafață de 187 de hectare, acesta reprezintă o adevărată atracție în special în zilele de weekend pentru bucureștenii care își doresc să evadeze din tumultul cotidian preț de câteva ore.
Parcul a fost construit în jurul lacului Herăstrău, care are o întidere de 74 de hectare, iar aleea care înconjoară lacul are o lungime de aproape 6 km.
Înainte de 1930, zona pe care se află astăzi parcul era o zonă mlăștinoasă care a fost asanată în perioada 1930-1935. În 1939 s-au trasat primele alei, iar de proiectul parcului s-au ocupat arhitecții Ernest Pinard și Friedrich Rebhuhn. Ultimul, un arhitect peisagist german care a lucrat în Anglia, Franța și Elveția, a venit în 1910 în România, unde i s-a oferit postul de șef al secției horticole a orașului București. Tot el a fost cel care s-a ocupat și de Grădina Cișmigiu.
În 1936, din inițiativa profesorului Dimitrie Gusti, s-a înființat Muzeul Satului pe malul lacului Herăstrău. Teatrul de Vară din Herăstrău, situat lângă Muzeul Satului, a fost construit în 1956.
În 1951, parcul a fost extins, transformat și reinaugurat în forma sa actuală.
De-a lungul istoriei sale, parcul s-a numit Național, Carol al II-lea, I.V. Stalin și Herăstrău. În decembrie 2017, odată cu moartea regelui Mihai I, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat schimbarea numelui în Parcul Regele Mihai I.
În ultimii ani, Primăria Generală a dat dovadă de totală neimplicare în administrarea parcurilor. Majoritatea au fost lăsate în paragină, fără o întreținere corespunzătoare sau investiții. Iar cel mai mare și mai spectaculos dintre ele, Parcul Herăstrău, s-a transformat dintr-o bijuterie într-un spațiu de circa 200 de hectare aproape respingător, unde întâlnești pericole la tot pasul.
De la alei găurite, gunaoie, bănci rupte și până la locuri de joacă care îi expun pe copii la riscul unor accidentări serioase. Ca să nu mai vorbim de peisagistica inexistentă într-un loc atât de ofertant.
Sursa: Puterea.ro