Este evident că propunerea de lege Ciucă-Ciolacu a stârnit o dezbatere aprinsă în mediul politic și în rândul cetățenilor. USR pare să aibă o poziție fermă împotriva acestei legi, argumentând că aceasta ar crea un precedent periculos și ar permite evazioniștilor să scape de răspundere penală prea ușor. Ei susțin că este responsabilitatea statului să asigure că cei care încalcă legea sunt trași la răspundere, iar această lege ar submina acest principiu.
Înțelegerea și soluționarea evaziunii fiscale este o provocare complexă și trebuie abordată cu grijă pentru a asigura o justiție echitabilă și pentru a menține integritatea sistemului fiscal. Decizia finală aparține președintelui Klaus Iohannis, iar dacă USR își dorește retrimiterea legii în Parlament pentru a fi rediscutată, va fi interesant de urmărit cum va evolua această situație și ce alte opinii și argumente vor fi aduse în dezbatere.
„Sper că, între zborurile cu avioane private de lux şi negocierile pentru un post la nivel european, preşedintele Iohannis va găsi timp să-şi exercite atribuţiile constituţionale şi în beneficiul ţării. Altfel, la încheierea celor 10 ani de mandat va lăsa o Românie sufocată de corupţie şi la cheremul evazioniştilor”, a declarat preşedintele USR Cătălin Drulă.
„Preşedintele Iohannis are ocazia să oprească elanul lui Ciucă şi Ciolacu de a încuraja evaziunea fiscală. Dacă nu face acest lucru, devine evident că au avut o înţelegere să treacă o astfel de prevedere nocivă. Evaziunea este o formă de furt şi nu ar trebui să rămână nepedepsită. Legea propusă de mai marii PNL şi PSD este mai rea decât propunerea lui Rădulescu-Mitralieră din timpul regimului Dragnea, pentru că acum Ciucă şi Ciolacu au ridicat pragul până la care evazioniştii pot fura liniştiţi, fără să fie cercetaţi penal. Cum poţi accepta ca cineva să facă evaziune până la 1 milion de euro, iar dacă este prins să dea banii înapoi şi cu asta gata, nu mai păţeşte nimic? Ce stat de drept este acesta?”, a spus deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiţiei.