Decesul lui Ivan Secin s-a produs pe 5 februarie, după ce fiul oligarhului care conduce gigantul de stat Rosneft „a spus că se simte rău şi că se sufocă”. Știrea morții sale a fost făcută publică abia acum, după ce Leonid Nevzlin, un alt oligarh rus, care trăieşte în exil fiind un critic al lui Vladimir Putin, a atras atenţia asupra unei înregistrări notariale din registrul naţional al cazurilor de moştenire, relatează revista americană Newsweek.
„Bărbatul a căzut pe pat şi şi-a pierdut conştienţa. Cei din jurul lui l-au pus pe Ivan pe podea şi au încercat să îi facă manevre de resuscitare”, a relatat VChK-OGPU, canal rus cu surse în interiorul serviciilor de securitate rusești.
Potrivit postului, o ambulanţă a venit abia după două ore, întrucât nu a reușit să găsească adresa. „Când ambulanţa a ajuns la faţa locului, medicii nu au mai putut decât să constate decesul lui Ivan”, a relatat VChK-OGPU.
Potrivit sursei menționate, decesul a fost cauzat de un „cheag de sânge care s-a desprins”. Aceeaşi cauză a fost indicată şi vineri, după moartea în închisoare a liderului opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi.
Ivan Secin a fost înmormântat la trei zile după deces, fără ca informații despre acest deces să fie făcute publice.
Tatăl său, Igor Secin, „a interzis angajaţilor Comitetului de Investigaţii, FSB şi altor forţe de securitate să se ocupe de problemele legate de moartea lui Ivan”, a menţionat sursa. În schimb, el a desfăşurat la locuinţa unde a murit fiul său oameni din serviciul de securitate al Rosneft, format din „foşti angajaţi ai FSB şi ai Comitetului de Investigaţii, personal loiali lui Secin”.
Igor Secin este şi el, ca şi Putin, un fost spion KGB devenit magnat al petrolului. Îl cunoaşte pe Putin de zeci de ani şi a lucrat cu acesta la Primăria din Sankt Petersburg. A fost numit cândva adjunctul de facto al lui Putin şi, în rolul său la Rosneft, a condus eforturile de eludare a sancţiunilor internaționale.
Atunci când Ivan Secin a fost decorat de Putin cu „Ordinul pentru serviciu adus patriei”, la vârsta de numai 26 de ani, Navalnîi a catalogat acest decizia drept o „bătaie de joc” și o dovadă de nepotism. „Ce ar putea oferi bun un individ de 25 de ani, care lucrează din martie 2014 (mai puţin de un an) în afacerea tatălui său, astfel încât să constituie un serviciu de lungă durată şi demn?”, întreba Navalnîi.
Ivan Secin lucra ca director în proiecte offshore şi îşi însoţea tatăl în călătorii în străinătate. Absolvent al Universităţii de Stat din Moscova, el a lucrat anterior ca analist la Gazprombank, un organism în subordinea Kremlinului, înainte de a i se alătura tatălui său la Rosneft.