Companiile Big Tech, precum Google şi Apple, se confruntă cu cea mai mare provocare din ultimele decenii, deoarece autorităţile de reglementare antitrust de pe ambele maluri ale Atlanticului reprimă presupusele practici anticoncurenţiale, ceea ce ar putea duce la ordine de divizare, o premieră pentru industrie.
Aceasta, la rândul său, ar putea inspira autorităţile de reglementaările din întreaga lume să continue pe această linie, aşa cum demonstrează numărul tot mai mare de anchete antitrust în diferite ţări, după deschiderea dosarelor UE şi SUA.
De când AT&T a fost divizată în urmă cu exact 40 de ani, nicio companie nu s-a confruntat până acum cu posibilitatea unei divizări dispuse de autorităţi de reglementare în Statele Unite.
Google a declarat că nu este de acord cu acuzaţiile UE, în timp ce Apple a spus că procesul american este greşit în ceea ce priveşte faptele şi legea.
În 1984, AT&T, cunoscută şi sub numele de Ma Bell, a fost împărţită în şapte companii independente numite ”Baby Bells” pentru a destrăma unul dintre cele mai puternice monopoluri ale secolului al XX-lea.
AT&T, Verizon şi Lumen sunt în prezent singurele entităţi care au supravieţuit.
Autorităţile de reglementare susţin acum că societăți precum Apple şi Google au construit ecosisteme impenetrabile în jurul produselor lor, făcând dificilă trecerea clienţilor la servicii rivale, ceea ce a dus la inventarea termenului „grădini îngrădite”.
Departamentul de Justiţie al Statelor Unite a avertizat miercuri Apple, o companie de 2.700 miliarde de dolari, că un ordin de divizare nu este exclus ca remediu pentru restabilirea concurenţei, după ce a făcut echipă cu 15 state pentru a da în judecată producătorul de iPhone pentru monopolizarea pieţei de smartphone-uri, dejucarea rivalilor şi umflarea preţurilor.
Chiar şi aşa, probabil că va dura ani pentru a rezolva cazul, pe care Apple a promis că îl va contesta.
Acţiunile SUA vin în urma altor ameninţări tot mai mari în Europa în această săptămână. Big Tech se va confrunta cu mai multă atenţie în curând, Apple, Meta Platforms şi Alphabet urmând probabil să fie investigate pentru potenţiale încălcări ale legii pieţelor dogitale (Digital Markets Act – DMA), ceea ce ar putea duce la amenzi usturătoare şi chiar la ordine de divizare pentru încălcări repetate, au declarat joi pentru Reuters persoane cu informaţii directe.
Şefa UE pentru concurenţă, Margrethe Vestager, a ajutat anul trecut la deschiderea drumului pentru măsuri drastice, când a acuzat Google de practici anticoncurenţiale în afacerea sa cu publicitate online.