Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell le-a cerut miercuri autorităţilor georgiene să-şi retragă controversata lege privind „influenţa străină”, considerată „negativă” pentru continuarea procesului de aderare a Georgiei la UE, relatează AFP şi dpa.
Adoptarea acestei legi, marţi, de către parlamentul georgian „are un impact negativ asupra progresului Georgiei pe drumul său către UE”, a declarat Borrell într-un comunicat comun cu Comisia Europeană.
„Spiritul şi conţinutul legii nu sunt în conformitate cu normele şi valorile fundamentale ale UE”, a mai spus Borrell.
La rândul său, NATO a calificat adoptarea în Georgia a legii controversate privind „influenţa străină”, inspirată de o lege rusă, drept un „pas în direcţia greşită”, spunând că aceasta „distanţează” ţara de integrarea sa în UE şi Alianţa Nord-Atlantică.
„Decizia guvernului georgian de a adopta o legislaţie privind ‘agenţii străini’ este un pas în direcţia greşită şi îndepărtează Georgia de integrarea europeană şi euro-atlantică”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Alianţei, Farah Dakhlallah, pe reţeaua X.
„Cerem Georgiei să schimbe imediat cursul şi să respecte dreptul la proteste paşnice”, a adăugat ea.
Totodată, Casa Albă a declarat că este „profund îngrijorată” şi a avertizat că Statele Unite ar putea „reevalua” relaţia cu această ţară din Caucaz.
În a treia şi ultima lectură, deputaţii georgieni au adoptat marţi un text controversat privind „influenţa străină”, inspirat de o lege rusă de reprimare a opoziţiei, în pofida manifestaţiilor împotriva acestui text.
Conform noii legi, orice ONG sau organizaţie media ce primeşte din străinătate cel puţin 20% din finanţarea sa va fi obligată să se înregistreze ca ”organizaţie ce urmăreşte interesele unei puteri străine”.