Cum va fi înmormântat Emil Constantinescu, atunci când fostul preşedinte al României va trece la cele veşnice? Joi, 8 februarie, Guvernul a luat decizia finală cu privire la funeraliile de stat. Astfel, noua hotărâre îi vizează pe Ion Iliescu, Traian Băsescu, dar și pe actualul preşedinte al ţării, Klaus Iohannis.
Decizia de joi, 8 februarie, a Guvernului îi va interesa pe preşedinţii României, foşti, cel actual şi viitori: Traian Băsescu, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, respectiv Klaus Iohannis.
Joi, Executivul a dat undă verde Regulamentului ce stabilește modul de organizare și funcționare a Comitetului pentru funeraliile de stat, precum și componența acestuia. Astfel, a fost conturat un cadru legal pentru procedura de pregătire și desfășurare a acestor evenimente solemne, de importanță națională.
Conform unei declarații emise de Executiv, noul act normativ stabilește procedura de organizare a funeraliilor de stat, precum și regulamentul de funcționare și componența Comitetului responsabil de aceste ceremonii.
În plus, se stabilește un cadru legal pentru aprobarea, prin intermediul unui ordin comun, a procedurii privind desfășurarea funeraliilor de stat, conform declarațiilor oficiale.
Potrivit comunicatului Guvernului, funeraliile de stat sunt programate în situația decesului actualului sau foștilor președinți ai României.
Ceremoniile funerare cu onoruri militare sunt programate pentru actualul sau foștii președinți ai celor două Camere ale Parlamentului.
De asemenea, aceste ceremonii vor fi organizate și în cazul prim-ministrului sau a foștilor premieri.
„Pentru organizarea funeraliilor de stat este necesară o coordonare unitară, având în vedere implicarea mai multor instituţii cu atribuţii în organizarea ceremoniilor oficiale.
Comitetul de organizare şi funcţionare are în componenţă reprezentanţi la nivel de secretari de stat sau înalţi funcţionari publici ai Administraţiei Prezidenţiale, Secretariatului General al Guvernului, Cancelariei Prim-Ministrului, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Apărării Naţionale, Secretariatului de Stat pentru Culte şi Serviciului de Protecţie şi Pază”, aflăm din comunicatul Executivului.
În urma reuniunii Guvernului de joi, 11 ianuarie, purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin, a afirmat că s-a stabilit temelia legală pentru înființarea Comitetului responsabil cu organizarea funeraliilor de stat.
După cum a afirmat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, ceremonialul de funeralii de stat este instituit doar pentru actualii și foștii șefi de stat și constituie cea mai înaltă formă de recunoaștere a contribuțiilor lor la dezvoltarea țării.
„Astăzi s-a creat cadrul legal pentru crearea Comitetului de organizare a funeraliilor de stat. Este un ceremonial rezervat actualilor şi foştilor şefi de stat.
Este cel mai înalt grad de recunoaştere a meritelor unui cetăţean român în slujba ţării sale şi pentru a vedea în ce va consta această coordonare instituţională în caz de funeralii naţionale va trebui să vină şi o altă hotărâre de Guvern care va detalia toată această procedură.
Deci, prin ordonanţa de astăzi se creează Comitetul de organizare a funeraliilor de stat”, a declarat atunci Mihai Constantin, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.