Ambasada Statelor Unite ale Americii (SUA) la Bucureşti, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al României, cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi în colaborare cu Universitatea din Craiova, au vernisat, miercuri, la Suceava, expoziţia fotografică itinerantă „Noi, Poporul/ We the People”, care celebrează aniversarea a 25 de ani de Parteneriat Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România.
„Această expoziţie face turul României şi sunt încântată să o aduc astăzi la Suceava. Simplu spus, această expoziţie este o celebrare a lucrurilor bune şi a realizărilor extraordinare pe care parteneriatul nostru bilateral le aduce cetăţenilor români şi americani, acestei regiuni, aliaţilor noştri şi lumii întregi. Această expoziţie este structurată pe pilonii Parteneriatului Strategic în sine şi pe relaţiile diplomatice, economice, culturale şi de securitate comună pe care le promovează. Titlul şi panourile celebrează elementul uman, legăturile interumane care ne conectează pe noi toţi”, a afirmat ambasadorul SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec.
Diplomatul american a menţionat, în context, drama pe care o trăieşte poporul ucrainean, în urma agresiunii din partea Federaţiei Ruse.
„Sunt întristată când mă gândesc la atrocităţile comise împotriva ucrainenilor prin agresiunea Rusiei – oameni forţaţi să-şi părăsească locuinţele, copii separaţi de familiile lor, case, sate şi oraşe distruse. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei este o manifestare violentă a nerespectării de către Putin a ordinii internaţionale, întemeiate pe statul de drept, bazat pe cooperarea internaţională, nu pe coerciţie violentă. Este cu atât mai important acum să evidenţiem şi să sărbătorim ceea ce putem realiza lucrând împreună, pentru a construi o lume mai sigură şi mai prosperă pentru toţi”, a adăugat Kavalec.
La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a vorbit despre importanţa Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA.
„Au fost nişte vizionari cei care au făcut acest parteneriat, pentru că uitaţi-vă cât ne-a ajutat acest parteneriat. A fost ca o ancoră, pentru că, după acest parteneriat, a urmat intrarea în NATO a României, sub umbrela de securitate de care beneficiem şi azi, intrarea în Uniunea Europeană şi atunci drumul şi soarta României s-au schimbat”, a afirmat Gheorghe Flutur.
„Cred că, în contextul erei digitale şi a inteligenţei artificiale, mai avem o şansă totuşi să ne punem amprenta asupra istoriei şi să prezentăm realitatea, atât în cuvinte, cât şi în imagini, aşa cum o trăim fiecare. Acesta este rolul nostru, al jurnaliştilor, să ducem mai departe nealterată realitatea zilnică”, a precizat Claudia Nicolae.
Expoziţia poate fi vizionată atât pe esplanada Casei de Cultură din municipiul Suceava, cât şi la Muzeul de Istorie Suceava până pe 10 aprilie 2024.
„Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic” este un eseu fotografic, tematic, care explorează relaţiile diplomatice, de securitate, economice, culturale dintre poporul român şi cel american, încă de la începutul Parteneriatului Strategic în anul 1997. Această colecţie de interacţiuni între cele două naţiuni ilustrează faptul că Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite şi România este accesibil tuturor, se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA.
”Cele 150 de fotografii cuprinse în această expoziţie creează un cadru personal pentru Parteneriatul Strategic, din trecut şi din prezent, şi oferă posibilitatea de a experimenta prietenia şi colaborarea între cele două popoare, într-un nou mod. Expoziţia se axează pe tema ‘Noi, Poporul’/ ‘We the People’ care este faimosul preambul al Constituţiei Statelor Unite şi întruchiparea legăturilor umane care formează punţi de înţelegere şi cooperare între popoare. Diplomaţia şi prietenia bilaterală de succes se bazează pe aceste legături şi pe valorile comune pe care le înglobează”, precizează sursa citată.