Datele publicate de Eurostat, joi, arată că rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a cunoscut o ușoară scădere în luna ianuarie, ajungând la 3,1%, față de 3,4% în decembrie. Totuși, România a înregistrat o rată a inflației dublă față de media din blocul comunitar și în creștere față de luna decembrie a anului trecut.
În luna ianuarie, țările UE cu cele mai mari rate ale inflației au fost România (7,3%), Estonia (5%) și Croația (4,8%). Pe de altă parte, țările cu cele mai scăzute rate ale inflației au fost Danemarca și Italia (ambele cu 0,9%), urmate de Letonia, Lituania și Finlanda (toate cu o inflație de 1,1%).
Comparativ cu luna decembrie 2023, rata anuală a inflației a scăzut în 15 state membre, a rămas stabilă într-o singură țară și a crescut în 11 state, inclusiv în România, de la 7% la 7,3%.
În zona euro, rata anuală a inflației a înregistrat o scădere de la 2,9% în luna decembrie la 2,8% în luna ianuarie. Inflația de bază, care exclude prețurile pentru bunuri volatile precum energia și alimentele, a înregistrat o scădere până la 3,6%, de la 3,9% în decembrie. În același timp, un alt indicator care exclude și prețurile la țigări și alcool a crescut până la 3,3%, de la 3,4% în luna decembrie. Inflația de bază este unul dintre indicatorii monitorizați atent de BCE în elaborarea politicilor sale monetare.
Deși rata anuală a inflației în România a crescut, BNR a revizuit în scădere prognoza de inflație pentru finalul acestui an, la 4,7%, de la 4,8% în noiembrie, și anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârșitul lui 2025.