Înalta Curte de Casație și Justiție a validat marți Alianța Dreapta Unită USR – PMP – Forța Dreptei, care fusese respinsă de Biroul Electoral Central. Curtea Supremă a respins decizia de duminică a Biroului Electoral Central, au declarat pentru G4Media Cătălin Drulă și Eugen Tomac. Decizia este definitivă, ceea ce înseamnă că Alianța Dreapta Unită poate participa la alegerile europarlamentare și locale.
„ICCJ ne-a dat dreptate și a constatat că decizia BEC de respingere a înscrierii protocolului alianței Dreapta Unită este un abuz, un atac direct la adresa democrației din România, o încercare de a împiedica Opoziția să participe la alegeri. Oricât de mare este disperarea regimului Iohannis, legile sunt clare. ICCJ a decis corect, la fel cum a făcut-o în 2019, când Dragnea și PSD au vrut să scoată USR de pe buletin. Nu le-a mers nici atunci, nu le-a mers nici acum. Ne vedem la vot, pe 9 iunie”, a declarat Cătălin Drulă, președintele USR.
„Mă bucur că au învins libertatea de asociere și democrația. În România nu este totul pierdut, avem dreptul să mergem către români și să le cerem încrederea pe 9 iunie. Dreapta Unită a revenit pe buletinul de vot, după ce PSD a încercat să ne elimine”, declară Eugen Tomac, președintele PMP.
PMP, USR și Forța Dreptei au contestat luni la Înalta Curte decizia BEC de respingere a protocolului Alianţei Dreapta Unită. Biroul Electoral Central a decis duminică să respingă protocolul de constituire a alianţei electorale Alianţa Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei pe motiv că Eugen Tomac nu apare în Registrul partidelor politice ca președinte al PMP.
BEC a acceptat cererea reprezentantului PSD. Liderii ADU au invocat un ”abuz” al BEC, pe motiv că există o decizie executorie prin care Tomac ar trebui validat ca președinte.
„Suntem într-o situaţie critică, iar astăzi pe umerii judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie stă viitorul democraţiei. Votul din BEC, la solicitarea PSD, este antidemocratic şi vizează excluderea Opoziţiei de pe buletinul de vot”, a declarat preşedintele USR, Cătălin Drulă, într-un comunicat transmis luni Agerpres.
El a spus că alianţa va continua „lupta pentru o Românie modernă, în ciuda blocajelor de la PSD şi PNL” şi că ţara „merită să scape de scumpiri, de taxe şi de jaful” din banii publici.
„Conform prevederilor legale, ICCJ trebuie să se pronunţe în termen de 24 ore. USR a mai trecut printr-o situaţie similară în 2019, când PSD-ul lui Liviu Dragnea a încercat scoaterea USR de pe buletinul de vot”, se menţionează în comunicat.
Biroul Electoral Central a anunţat că, în şedinţa de duminică, a fost respins Protocolul de constituire a alianţei electorale Alianţa Dreapta Unită USR – PMP – Forţa Dreptei. Conform sursei citate, s-au avut în vedere „punctele exprimate de cei care au promovat respingerea protocolului alianţei”, BEC menţionând în decizie că „la poziţia nr. 62 din Registrul partidelor politice, preşedinte al Partidului Mişcarea Populară este Cristian Diaconescu, acesta fiind cel în drept să reprezinte PMP”.
„Luând în considerare că, din partea Partidului Mişcarea Populară, protocolul de constituire a alianţei electorale a fost semnat de Eugen Tomac şi Ionuţ Simionca, Biroul Electoral Central ia act de faptul că nici Eugen Tomac şi nici Ionuţ Simionca nu apar înscrişi în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP”, se mai explică în decizia BEC.
Sursa: G4Media