Custodele Coroanei spune ca România este considerată o ţară serioasă, puternică şi curajoasă în NATO

38 0

România este considerată o ţară serioasă, puternică şi curajoasă la nivel euroatlantic, a afirmat marţi Custodele Coroanei, Margareta, în cadrul ceremoniei organizate la Ministerul Apărării, cu ocazia celebrării a 20 de ani de la arborarea drapelului ţării noastre la sediul NATO.

„Noi suntem mândri de ce am putut să realizăm pentru ţara noastră, un efort comun al Familiei Regale şi Guvernului României şi Armatei şi slavă Domnului că suntem în NATO. Revenim de la Bruxelles, unde am vizitat sediul principal al NATO şi atât de mândră am fost că România este considerată o ţară serioasă, puternică, curajoasă şi că nu ne-a fost teamă să ne schimbăm în bine în aceşti ani”, a spus Custodele Coroanei.

Custodele Coroanei, Margareta, şi principele Radu au participat marţi la o ceremonie organizată la sediul Ministerului Apărării, având în vedere că în aceste zile s-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la Alianţa Nord-Atlantică. Pe 29 martie 2004, România a aderat oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului ţării noastre la sediul NATO.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a punctat, cu acest prilej, rolul Coroanei Române în integrarea euroatlantică a ţării noastre.

„Trebuie să ne reamintim, nu doar în context aniversar, vizitele făcute în anii 1997, 2000 şi 2002 de Regele Mihai şi de Regina Ana, împreună cu Majestatea Voastră şi Alteţa Voastră Regală, în Europa şi Statele Unite pentru a determina monarhii, şefii de stat sau de guverne să sprijine parcursul euroatlantic al României”, a spus ministrul Apărării. „Şi în prezent, într-un climat de securitate în continuă schimbare, generat de războiul de agresiune al Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, Majestatea Voastră şi Alteţa Voastră Regală continuaţi să subliniaţi necesitatea securizării Flancului estic şi a regiunii Mării Negre”, le-a spus ministrul Apărării Custodelui Coroanei şi principelui Radu, amintind şi de sprijinul Familiei Regale pentru parcursul european al Republicii Moldova.

Angel Tîlvăr a afirmat că România este un aliat pe deplin angajat în apărarea valorilor NATO.

„Tot acest parcurs nu se putea realiza fără Armata României şi oamenii ei devotaţi. Statutul de membru NATO e unul dintre pilonii fundamentali ai securităţii României, alături de statutul de membru al Uniunii Europene şi de Parteneriatul strategic cu Statele Unite”, a evidenţiat Tîlvăr.

La ceremonia de la MApN au participat şi membri ai echipei Invictus România.

„Proiectul Invictus România nu se va sfârşi niciodată”, a afirmat ministrul Apărării.

Principele Radu a vorbit de provocările actuale.

„Din păcate, niciuna din cele cinci generaţii regale nu a fost lipsită de războiul din vremea lor şi faptul că astăzi avem încă nevoie de a vorbi societăţii româneşti şi lumii despre aspiraţiile de libertate, de suveranitate şi de stabilitate ale ţării noastre nu face decât să arate că efortul nu încetează niciodată”, a subliniat principele Radu.

El a apreciat că Invictus România este un „simbol foarte frumos al legăturii dintre Coroană, societate şi autoritatea politică, dând un exemplu de altruism, de curaj şi de patriotism care nu are egal în societatea noastră”.

„Astăzi, Invictus România este un adevărat proiect de educaţie, care ne învaţă să nu renunţăm niciodată, oricât de greu ar fi. (…) Oamenii de lângă noi care ne încurajează şi ne susţin au un rol extrem de important”, a afirmat Ionel Bida, plutonier-adjutant principal în rezervă, membru al echipei Invictus.

Ministrul Angel Tîlvăr le-a acordat Custodelui Coroanei şi principelui Radu Medalia aniversară „România – NATO 20 de ani”, pentru sprijinul continuu acordat Armatei României.

De asemenea, Custodele Coroanei a primit, din partea Invictus România, „Săgeata de Zece” a echipei de tir cu arcul de la Jocurile Invictus 2023, pentru „susţinerea necondiţionată”.

Sursa: Agerpres

Related Post

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECONOMIAZILEI.RO