Cum profităm mai mult de succesul listării Hidroelectrica astfel încât Bursa de la Bucureşti şi piaţa de capital în ansamblu să atragă mai multe companii româneşti şi mai mulţi investitori la Bursă?

31 0

Mihai Precup, preşedintele AMEPIP: Agenţia monitorizează 216 companii, undeva la 7% din economia României, acestea fiind deţinute direct de Guvernul României. În plus, mai monitorizăm încă 1.200 de companii care sunt deţinute de către autorităţile publice locale.

„Agenţia monitorizează 216 companii, undeva la 7% din economia României, acestea fiind deţinute direct de Guvernul României. În plus, mai monitorizăm încă 1.200 de companii care sunt deţinute de către autorităţile publice locale”.

Acesta a subliniat că agenţia utilizează un tablou de bord prin care poate monitoriza indicatorii companiilor publicate, inclusiv în privinţa guvernanţei corporative şi a îndeplinirii standardelor ESG.

„Am dezvoltat un tablou de bord pentru a monitoriza indicatorii cheie de performanţă ale acestor companii. Este peste ceea ce există în sectorul privat din perspectiva monitorizării companiilor. Ne uităm la indicatorii financiari, nefinanciari şi de guvernanţă corporativă. Indicatorii financiari sunt extraşi direct de la Ministerul de Finanţe, cei nefinanciari reprezintă partea de ESG, iar indicatorii de guvernanţă corporativă se referă la companiile listate la bursă”.

Performanţele companiilor publice sunt polarizate, anul trecut au generat 7 miliarde de lei dividende la bugetul de stat, dar 5 dintre acestea au generat 80% din dividende. În termeni de pierderi consolidate am avut undeva la 1,2 miliarde de lei în 2022. Tot la fel, 5 companii au cauzat 60% din pierderile consolidate.

Putem monitoriza aceşti indicatori cheie de performanţă pe toată durata mandatului administratorilor companiilor publice, iar dacă nu îi vor respecta, avem puterea de a revoca consiliul de administraţie. Dacă un administrator este revocat în următorii cinci ani nu poate să mai fie în nici o altă companie.

Trebuie să oprim provizoratele la nivelul mandatelor publice. Este unul dintre lucrurile de bază pentru care a fost creat AMEPIP.

În următoarele luni vom avea peste 100 de poziţii de administrator care vor fi scoase la concurs.

În PNRR guvernul şi-a asumat ferm să listeze încă 3 companii până în 2026, în special din sectorul energiei şi cel al transportului.

Sursa: ZF

Related Post

Alin Nica tânjește la USR

Posted by - 29 martie 2024 0
Demiterea președintelului Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, de la conducerea organizației PNL din acest județ a tulburat rău apele politice,…

„ROMÂNIA – NATO=20 de ani”

Posted by - 10 aprilie 2024 0
Ministerul Apărării Naţionale organizează miercuri evenimentul „ROMÂNIA – NATO, 20 de ani”, care marchează cele două decenii de apartenenţă a…

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECONOMIAZILEI.RO