Comisia Europeană a alocat vineri 500 milioane euro (din suma totală de 2 miliarde euro) pentru companiile din industria de apărare din UE, în vederea creşterii capacităţii de producţie a muniţiilor, potrivit unui comunicat de presă al Executivului comunitar. Producţia suplimentară ar urma să asigure Ucrainei mai multe proiectile de artilerie şi să refacă stocurile epuizate ale statelor europene.
În cadrul schemei de finanţare ASAP (Act in Support of Ammunition Production – Acţiune în sprijinul producţiei de muniţie), se pot acorda într 2,1 şi 47 de milioane de euro pentru cele 31 proiecte coordonate de marile companii din industria de apărare printre care se numără Rheinmetall, Nammo, Chemring Nobel, Hellenic Defence Systems sau Eurenco.
Finanţarea proiectelor respective va genera investiţii suplimentare din industrie prin cofinanţare, rezultând o investiţie totală de aproximativ 1,4 miliarde euro în lanţul de aprovizionare. ASAP se concentrează pe producţia de pulbere şi explozivi, domenii ce vor primi trei sferturi din suma alocată. Programul va sprijini proiectele de creştere a capacităţii anuale de producţie cu peste 10.000 tone de pulbere şi cu peste 4.300 tone de explozivi. În acest scop, Uniunea va investi 248 milioane euro în capacitatea de producţie de pulbere şi 124 milioane euro în capacitatea de fabricare a explozivilor.
Industria europeană de apărare va putea astfel să îşi extindă până la sfârşitul lui 2025 capacitatea de producţie de muniţii la două milioane de obuze pe an.
Datorită măsurilor deja luate, capacitatea de producţie anuală europeană pentru obuze de 155 mm ajunsese deja la 1 milion de obuze în ianuarie 2024.
Anunţul Comisiei Europene a fost făcut după ce, în prealabil, joi, în raportul său de activitate pentru anul trecut, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO a cerut a cerut statelor membre să furnizeze Kievului muniţie şi echipament militar. El a spus că trupele ucrainene sunt depăşite şi le lipseşte armamentul în confruntarea cu trupele ruseşti, care nu scade în intensitate nici la doi ani de la invadarea totală a Ucrainei de Rusia lui Putin.
Jens Stoltenberg a precizat: „Ajutorul fără precedent din partea aliaţilor NATO a ajutat Ucraina să supravieţuiască ca naţiune suverană. Dar, acum, Ucraina are nevoie de şi mai mult sprijin şi are nevoie de el acum. Ucrainenii nu sunt fără curaj, ci sunt fără muniţie. Împreună, avem capacitatea de a oferi Ucrainei ceea ce are nevoie. Acum, trebuie să arătăm voinţa politică de a face acest lucru. Toţi aliaţii trebuie să sape adânc şi să livreze rapid. Fiecare zi de întârziere are consecinţe reale pe câmpul de luptă din Ucraina”.
Trupele ucrainene au fost forţate să-şi raţionalizeze stocurile de muniţie şi artileria pe câmpul de luptă din est, după ce forţele ruseşti, încurajate de succesul asaltului asupra oraşului industrial Avdiivka, de la începutul acestui an, au continuat, în ciuda pierderilor umane pe care Kievul spune că le-ar fi înregistrat Rusia.
Sursa: Bursa.ro