CNBC: Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a obţinut un profit, de 213 miliarde de dolari, în 2023

29 0

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume, a raportat marţi un profit record de 2.220 miliarde de coroane norvegiene (213 miliarde de dolari) în 2023, susţinut de randamentele solide ale investiţiilor sale în acţiuni din sectorul tehnologic, transmite CNBC.

Aşa-numitul Fond Global de Pensii al Guvernului, unul dintre cei mai mari investitori din lume, a declarat că rezultatul marchează cel mai mare randament în coroane înregistrat vreodată de fond, cu un randament al investiţiilor de anul trecut de 16,1%. Acesta a fost cu 0,18 puncte procentuale mai mic decât randamentul indicelui de referinţă al fondului.

Aceasta vine în urma unei pierderi record de 1.640 miliarde de coroane pentru întregul an 2022, pe care fondul a atribuit-o condiţiilor de piaţă „foarte neobişnuite” din acea perioadă.

„În ciuda inflaţiei ridicate şi a tulburărilor geopolitice, piaţa de acţiuni a fost foarte puternică în 2023, comparativ cu un an slab în 2022”, a declarat Nicolai Tangen, directorul general al Norges Bank Investment Management, într-un comunicat.

„În special, acţiunile din sectorul tehnologic au avut rezultate foarte bune”, a adăugat el.

Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare din lume, a fost înfiinţat în anii 1990 pentru a investi veniturile excedentare ale sectorului de petrol şi gaze al ţării. Până în prezent, fondul a investit în peste 8.500 de companii din 70 de ţări din întreaga lume.

Anul trecut, Norges Bank Investment Management a declarat că randamentul său pentru investiţiile în acţiuni a fost de 21,3%, randamentul pentru investiţiile în obligaţiuni a fost de 6,1%, în timp ce investiţiile în imobiliare nelistate au avut un randament de -12,4%.

Fondul a declarat că un an negativ pentru investiţiile sale în imobiliare nelistate a fost determinat de creşterea ratelor dobânzilor şi de o cerere temperată.

Fondul a înregistrat un randament de 3,7% pentru investiţiile în infrastructura de energie regenerabilă nelistate, în 2023.

La sfârşitul anului trecut, Norges Bank Investment Management a declarat că aproape 71% din fondurile sale erau investite în acţiuni, 27,1% în obligaţiuni, 1,9% în imobiliare neînregistrate şi 0,1% în infrastructura de energie regenerabilă neînregistrată.

Întrebat la o conferinţă de presă despre problemele geopolitice susceptibile să afecteze acţiunile în 2024, Nicolai Tangen de la Norges Bank Investment Management a răspuns: „Problema este că există focare geopolitice în multe locuri în zilele noastre.”

„În aceste condiţii, care sunt cele la care trebuie să fim atenţi? Ei bine, tensiunea dintre America şi China este negativă pentru creşterea economică şi comerţul mondial. Faptul că oamenii îşi apropie producţia şi o mută mai aproape de casă este o forţă inflaţionistă”, a continuat el.

„Vedem efectul tensiunilor geopolitice în Orientul Mijlociu prin rute comerciale mai lungi [şi] costuri mai ridicate de transport. Deci, acesta este un aspect negativ. Şi, desigur, cele mai înfricoşătoare situaţii geopolitice sunt cele pe care nu le cunoaştem încă, care nu s-au întâmplat încă.”

Related Post

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECONOMIAZILEI.RO