Au făcut-o: Alianta electorală PSD – PNL în numele ”stabilității României”

99 0

Premierul Marcel Ciolacu se declară „ferm convins” că și el și Nicolae Ciucă vor putea răspunde miercuri la toate întrebările legate de comasarea alegerilor din 2024.
Teoretic, PSD și PNL urmează să discute miercuri detaliile legate de calendar și de modul în care aceste două partide se vor prezenta în alegeri.

Teoretic. Pentru că practic, surse din cele două partide declară că au fost luate deja câteva decizii, care urmează să fie validate de către conduceri până miercuri seară:

– deja s-a decis ca alegerile locale să fie transferate în luna iunie, odată cu europarlamentarele;

– se va merge pe o listă comună pentru europarlamentare – însă mai există un lucru destul de dicil de clarificat: cele două partide fac parte din grupuri politice fundamental diferite în Parlamentul European;
– PNL și PSD vor participa separat la alegerile locale, cu câteva excepții: există orașe în județe strategice, unde se discută susținerea unui candidat comun – aceste orașe fac încă obiectul discuțiilor.
– participarea pe o listă comună la alegerile parlamentare din toamnă depinde, încă, de susținerea PNL pentru un candidat al PSD la președinție.
– dacă la PSD deciziile lui Marcel Ciolacu sunt deja agreate, la PNL se așteaptă o opoziție din partea unor lideri cu putere de vot. Aceștia sunt, însă, în minoritate – pentru că majoritatea liderilor PNL din teritoriu preferă o împărțire la masa verde decât o confruntare electorală.

Acestea sunt lucruri deja decise, cele două partide justificând alianța electorală prin necesitatea ”de a păstra stabilitatea politică”. Discursul public al liderilor, lasă, însă impresia că ar mai fi chestiuni de discutat:

dacă PNL dorește comasarea alegerilor locale cu europarlamentarele, eventual și evaluarea candidaților PNL și PSD la primăriile localităților conduse de alte partide pentru a-l susține în comun pe cel mai bine plasat în sondaje, PSD insistă pentru ”un proiect pentru toate alegerile”, adică pentru formarea unei alianțe pentru alegerile generale, eventual pentru un candidat comun al celor două partide în alegerile prezidențiale.

Argumentele supreme ale lui Marcel Ciolacu

Teoria alianțelor a fost indirect confirmată marți de Marcel Ciolacu. ”Când ajungi în anumite funcții de stat trebuie să decizi ce e mai bine pentru România și apoi să armonizezi lucrurile astfel încât colegii să fie lămuriți că așa e cel mai bine pentru România, dincolo de a fi pesediști sau peneliști”, a spus președintele PSD când a fost întrebat de ziariști cum comentează nemulțumirile din interiorul PSD vizavi de negocierile cu PNL.

Marcel Ciolacu a justificat nevoia unei alianțe cu PNL din perspectiva blocării extremismului în România. ”Nu este o negociere pe funcții. Sunt două programe de armonizat, fiindcă, categoric, vom veni cu un program. Este o cale foarte clară împotriva extremismului din România, care există în acest moment. Una dintre soluții este o alianță electorală sau o alianță politică, care va da stabilitate României. Ca și prim-ministru, eu doresc mâine să anunț tot calendarul de alegeri”, a spus președintele PSD.

De ce merg negocierile atât de greu

Problema ambelor partide este că ideile liderilor stârnesc nemulțumire în teritoriu. Nemulțumiri au apărut în special în ceea ce privește abordarea alegerilor locale, unde candidați PSD sau PNL ar trebui să se sacrifice pe altarul alianței decise de la centru.

În plus, PNL nu cedează dorinței lui Marcel Ciolacu de a susține un candidat PSD la alegerile prezidențiale – condiție esențială pentru a avea în coaliție ”un proiect pentru toate alegerile”.

Negocierile au mai fost tulburate de ideea ”listei comune” pentru alegerile europarlamentare, pe care nimeni nu și-o asumă, dar care este intens vehiculată în presă.

Related Post

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ECONOMIAZILEI.RO